TESLA- PAST PRESENT FUTURE

Tesla Science Foundation (Teslasciencefoundation.org) je osnovana 10. jula 2004.godine pod imenom “Nikola Tesla Inventors Club”, u Srpskoj Crkvi, u Filadefiji. Klub je privukao veliki broj ljudi, a predanim radom osnivača 2010.godine dobija status neprofitne organizacije “Tesla Science Foundation”. Naša misija ostaje ista: promocija života i dela Nikole Tesle.

2013. godine smo osnovali “Teslinu naučnu fondaciju Srbija” i te dve sestrinske organziacije imaju zadatak da blisko sarađuju.

Biti uspešan nije lako, ali bez obzira na sva iskušenja, na svu uloženu energiju, danas se možemo pohvaliti da smo imali preko 200 susreta, predavanja, konferencija i drugih dešavanja (meetup.com).

Pre više od četiri godine na sastanku sa tadašnjim direktorom Tesla muzeja, Vladimirom Jelenkovićem, dogovorili smo se da svaka završena publikacija bude proverena od strane Tesla muzeja i data saglasnost.

Prvo smo otkupili putujuću izložbu od Tesla muzeja i dopunili je sa potrebnom opremom, kako bi je što više približili američkoj deci. Brajan (yetzerstudio.com) je napravio interaktivne postere, koji su izazvali odušebljenje kod dece. Dok su se igrali sa svojim pametnim telefonima, učili su kako rade Teslini patenti. Art Institut je uradio propagandne filmove.

Jedna učiteljica, iz škole u Tacony, dala je predlog da pre nego što mi dođemo u školu sa našom opremom i u belim mantilima, deca naprave svoju malu pozorišnu predstavu. Podstaklo me pismo direktorke Tacony Academy Charter School Ashley Redfearn. Najvažnije je bilo da deca dobiju prave informacije, razumljive i slikovite, i napravili smo prvi school assembly

Čak i sa malim pripremama, dečije interesovanje je bilo ogromno, ali to nam je dalo do znanja da sve što radimo mora biti provereno i tačno.

Ideja je divna, trebao nam je scenario. Znao sam šta treba i šta deca žele, ali nisam imao iskustva u pisanju scenarija, pa sam u pomoć pozvao književnicu Gordanu Pavlović. Na osnovu mog materijala i informacija, ona je obrađivala i bogatila tekst. Zajedno smo uspeli da napišemo dramu “Tesla juče, danas, sutra”, na srpskom i engleskom jeziku.

Pred nama je iskrsao novi problem: ne postoji prava literatura za nastavnike, jer svako je pisao šta je stigao i mnoge informacija su netačne. Knjige koje su izuzetno dobre su suviše teške za đake i njihove nastavnike. Ponovo sam ušao u veliki problem. Odabrao sam Milovana Matića, koji je napisao 12 knjiga o Nikoli Tesli. Proveli smo neko vreme zajedno i konceptirali kako knjiga treba da izgeda za US market.

Da je rad neprekidan pokazuje i to da smo da sada smo podelili 9 Tesla bista i svake godine dajemo jednoj organziaciji Tesla reljef i mnogo drugih poklona. Te biste su večite i ostaće uvek kao značajan deo TSF i saradnje sa tim institucijama, ali i tu postoji organičenje. Postavlja se pitanje koliko je to osoba koji će da nauče nešto od toga, a investicja je prilično ozbilja.

Ogromno interesovanje je pobudila ideja TeslaTalk.TV. To je digitalna platfoma koja bi imala nekoliko različitih kanala:

 • Teslino detinjstvo
 • Teslin život
 • Teslini patenti
 • Duhovni život Nikole Tesle

TESLIN NAROD, projekat koji ima zadatak sa umrežavanja Teslinog naroda po celom svetu.

Napravio sam dva Tesla Talk studija i Tesla lab: jedan u Narberth predgrađu, Filadefije, a drugi u Zemunu, Beograd, Srbija. To je veliki projekat, koji zahteva objedinjavanje.

Većinu svih dosadašnjih radova, knjige i skripte, smo finansirali moja porodica i ja. Da, bilo je dosta volontera koji su pomagali svojim radom, ali uvek je nedostajao novac. Jedan manji deo smo dobijali kao donacije, ali ni blizu dovoljno.

Da bi naša organziacija živela tražimo način da svi koji rade budu plaćeni i za to predlažemo izradu studije i tačno definisanje prioriteta, kako bi ulazak u dalji rad bio bez promašaja.

 1. TeslaTalk.TV
 2. School assembly programs
 3. Tesla putujuća izložba
 4. Tesla past, present, future – drama
 5. Knjiga za nastavnike “Tesla past, present, future”
 6. Vise nivoa powerpoint prezentacija ” Tesla past, present, future”
 7. Film “Tesla past, present, future”
 8. Tesla električni autobus
 9. Tesla lab
 10. Tesla letnji kamp za decu i odrasle
 11. Teslin Narod (Umrežavanje Teslinaog naroda )
 12. Putevima Tesle kroz NY Aplokacija za telefon

Naša misija će i dalje ostati ista: promovisaćemo pojedince koji nemaju upliv u velike finasije. Verujem da ideja dolazi od pojedinaca, a ne naučnih institucija i osoba koje rade u njima. Razvijaćemo kod najmlađih inovativni duh i pozitvno razmišljanje. Naš život na planeti biće mnogo bolji, ako idemo TESLINIM PUTEM. Tesla nam je ostavio mnogo rešenja, neke potpuno završene, a na nekima treba raditi.

Razvojem kreativnog duha kod mladih i pozitivnog razmišljanja i Teslin san će biti ostvaren. Lepim ćemo proterati ružno na opšte zdovoljstvo svih nas.

About the author: Teslina naučna fondacija Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published.