NOVI PROJEKTI

  • Predstavljanje Digitalne platforme Tesline naučne fondacije
  • Centar za komunikacije Teslatalk.TV
  • Tesla kroz umetnost i muziku
  • Tesla kroz edukativni proces
  • TESLIN EDUKATIVNI ELEKTRIČNI AUTOBUS

Teslina naučna fondacija je prepoznala potrebu da podstakne mlade ljude da “razmišljaju izvan kutije” tj. da u svom istraživačkom radu idu izvan granica zvanične nauke. Iz tog razloga jedan od osnovnih ciljeva Tesline naučne fondacije je da se priča o Tesli i njegovom načinu rada i životnoj filozofiji uvede u obrazovni sistem Amerike, Srbije i ostalih zemalja širom sveta.

Naša misija u tom smislu je da svako dete i mladu osobu ohrabrimo, inspirišemo i motivišemo da sanjaju, promišljaju i pronalaze inovacije koje će biti od koristi celokupnom čovečanstvu.

Ne postoji bolji način da se predstavi koncept svima dostupne energije i njene održivosti u vremenu i prostoru, nego da se praktično isproba ono na čemu je Tesla radio i o čemu je govorio, a što Teslina naučna fondacija želi da proširi širom zemaljske kugle. Oprema i provereni predavači će autobusom na električni pogon doći do svake zaineteresovane škole i učenicima i nastavnicima pružiti jedinstvenu priliku da vide i isprobaju ono o čemu su učili u knjigama ili putem Interneta.

“TESLA JUČE, DANAS, SUTRA”

Osmišljena da posetioce provede kroz uzbudljiv svet Tesle i njegovih pronalazaka, ova izložba će obići sve vodeće edukativne i naučne centre širom Amerike. Priča počinje 10. jula 1856. godine u ličkom selu Smiljanu rođenjem Nikole u porodici Tesla i segment Tesla- Prošlost nas vodi kroz Teslin život do trenutka njegove smrti u Njujorku 7. januara 1943. godine. Tesline inovacije koje danas igraju bitnu ulogu u našim životima prepoznaćete u delu izložbe pod nazivom Tesla- Sadašnjost. Kako bi svet izgledao danas da su u potpunosti realizovani sve Tesline ideje i zamisli prikazuje deo Tesla-Budućnost.

Prvi segment Tesla- Prošlost uključuje arhivski materijal iz Teslinog nasleđa i hronološki predstavlja Teslin život i rad. Ovaj materijal je sačuvan u Registru svetskog pamćenja osnovanom od strane organizacije UNESKO 1992. godine sa ciljem da se na dobrobit celokupnog čovečanstva od zaborava sačuva svetsko dokumentaciono nasleđe.

Drugi segment Tesla- Sadašnjost će predstaviti jedno zadivljujuće iskustvo – interakciju grafičkog, audio i drugih čulnih utisaka u realnom okruženju, projekat koji je razvio Jetzer (Yetzer) studio u čast Nikole Tesle. Posetioci izložbe će moći da koriste besplatnu aplikaciju za smartfone i tablete, koja omogućava posmatranje postera sa kojih se prenose interaktivne 3D animacije i video zapisi: Vrtloga, Teslinog kalema i Vordenklif (Wardenclyffe) kule. Blisko sarađujući sa Geri Petersonom (Gary Peterson), stručnjakom za Tesline kalemove, napravljena je matematički tačna 3D animacija koja korak po korak objašnjava ovaj model kalema. Dr Ljubo Vujović, osnivač Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka, je dao svoj doprinos izložbi ustupanjem dokumentarnog filma “Nikola Tesla: Genije koji je osvetlio svet”, koji se takođe može videti preko aplikacije Jetzer studija..

Treći segment Tesla- Budućnost predstavlja najkreativnije predstave budućnost čovečanstva kakvu ju je Tesla video u svojim vizijama – budućnost svima dostupne i održive energije i slobodne komunikacije. Radovi koji će biti nagrađeni na Tesla- Budućnost takmičenju za one koji su najbolje primenili Tesline pronalaske u oblasti nauke, medicine, poslovanja, tehnologije i umetnosti.


Dragi Tesla entuziasti i pripadnici Teslinog naroda,

Vreme je da napravimo sledeći korak u radu i organizaciji Tesline naučne fondacije, koja je zbog velikog interesovanja za Teslu izrasla u jednu ozbiljnu internacionalnu organizaciju. U jednu od najaktivnijih Tesla grupa na svetu. Javljaju nam se Tesla entuzizasti iz celog sveta koji žele da otvore svoj lokalni Tesla klub i od nas očekuju program i umrežavanje u naš sistem. Da bismo to ostvarili, krenuli smo u realizaciju projekta TeslaTalk.TV i formiranje mreže Teslinog naroda.

Naši prvi susreti su održavani po bibliotekama, naucnim institucijama, muzejima, školama, fakultetima (to ćemo i dalje nastaviti) ali je neophodno da imamo prostore posebnih Tesla klubova (Tesla Clubs). Predvideli smo da se na jednom mestu nalaze knjizara, art galerija, izložbeni prostor Teslinih eksponata i studio u kome bi se odrzavali vebinari, sastanci, predavanja ali i mesto za upoznavanje i razmenu ideja članova Teslinog naroda. Klubovi bi na taj način privlačili sve veći broj članova i time bi ostvaren značajan deo naše misije. Preko TeslaTalk.TV komunikacionog centra ce biti povezani svi “Teslolozi” sveta (trenutno ih u bazi imamo 12.000+) i svaki Tesla Club ce linkom takodje biti povezan sa nama.

Verujem da bismo na taj nacin stvorili dovoljno kapitala za samoizdrzavanje, sto bi nam omogucilo da se bavimo i novim projektima: stampanjem i objavljivanjem knjiga, snimanjem dokumentarnih filmova, finansiranjem manjih patentnih projekata, stipendiranjem troskova za ucesce na naucnim konferencijama i dr. Otvoreni smo i za sve vaše predloge i u tom smislu Vas pozivamo na saradnju.

Tu je i naša stalna putujuća izlozba “Tesla: juče, danas, sutra” za koju smo prikupili veliki broj eksponata a pripremamo i deo koji će u 3D formatu pokazati kako bi svet izgledao kada bi se primenile sve Tesline ideje i pronalasci. Osnovni cilj izložbe je da motiviše posetioce da razmišljaju o načinima na kojima bi život na Zemlji mogao da bude lepši i bolji. Mislimo da je to ostvarivo ako bi se svi više posvetili realizaciji Teslinih zamisli.

Nedavno smo otvorili Lab i studio u Beogradu i time uspostavili još čvršću vezu sa maticom, u kojoj se verovatno nalazi najveći broj Teslologa na svetu. Nastavljamo saradnju sa Muzejom Nikole Tesle u Beogradu ali i sa svim drugim entuzijastima koji proučavaju i promovišu Teslu u gradovima širom Srbije. Beograd i Jagodina ce ubuduće biti centri za odrzavanje “Teslinih dana” a Teslina naucna fondacija SAD i njen ogranak u Srbiji ce zajedno organizovati rad, kako u Srbiji tako i u svetu. Naš TeslaTalk.TV studio i Lab u Filadefiji-Narberth PA je do sada najveći investicioni projekat TSF i nadam se da će on doneti željene rezultate svima nama koji radimo zajedno. Pozivamo Vas da date predloge za intervjue sa ljudima koji se bave različitim oblastima Teslinog rada ali i sa značajnim pripadnicima Teslinog naroda. Svi mi smo Teslin narod.

Vec duze vreme radimo sa školom u Filadefiji na eksperimentalnom programu “Uvodjenja Tesle u skolski system” a u tome nam se priključila i škola Nikola Tesla iz Jagodine.To je verovantni najznačajniji program na kom radimo i koji ce pomoci da Tesla definitivno zauzme svoje mesto koje mu pripada. Kako u US, tako i po svetu.

Vise puta godišnje dodeljujemo priznanja pojedincima i institucujama koji su uradili nešto značajno na planu promocije lika i dela Nikole Tesle. Priznanja/nagrade (Tesla medalje, medalje Teslin narod, Teslina mini bista, Tesla Spirit Award u nekoliko nivoa i velika Teslina bista) su u sedam nivoa znacaja, već prema veličini dela koje je urađeno. Do sada smo ih dodelili svima za koje smo znali a od Vas ocekujemo predloge za nove dobitnike.

Nasa želja je da uzmete učesce u radu jednog od naših centara kao i u nekom od naših projekata. Sve Vas koji još niste pristupili platformi http://www.meetup.com/ntesla-38 pozivamo da to uradite u narednom period, kako bismo sto lakše mogli da komuniciramo.

želim Vam svima srećnu Novu 2017. (ali i sve naredne godine). Sa Teslom u nove pobede i u bolji život.

Nase programe možete pratititi na:

About the author: Teslina naučna fondacija Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published.