Teslino stvaralaštvo

Sa sigurnošću može da se kaže da je Tesla najplodniji istraživač, eksperimentator i naučnik u istoriji sveta. Ovo stoga što je svetu dao najviše rešenja za praktičnu primenu svojih tehničkih i tehnoloških otkrića  kojima je pokrenuo novi svetski industrijski zamah. I danas taj zamah ne jenjava, naprotiv, sve je jači.

Gotovo da ne postoji oblast ljudskog stvaralaštva, delatnosti i života uopste u kojima nema Teslinih izuma.

Teslini izumi nalaze primenu u elektrotehnici, mašinstvu, medicini, …
I ne samo da su njegovi pronalasci našli praktičnu primenu u svakodnevnom životu, Tesla je rodonačelnik mnogih tehničkih disciplina i grana primenjne nauke (proizvodnja i distribucija naizmeničnih struja, radio, televizija, kompjuterska tehnologija, mobilna telefonija, internet, lečenje visokofrekventnim strujama, …), a sve to zahvaljujući:
– njegovim epohalnim izumima  trofaznih sistema naizmeničnih struja (obrtno magnetno polje i indukcioni motor), 
– otkriću visokofrekventnih struja, 
– primeni visokih napona, 
– otkriću fizioloških dejstava visokofrekventnih struja i njihovoj primeni za lečenje i
– izumu bežične telegrafije, telemehanike i teleautomatike.

Jednom rečju, Tesla je pokrenuo čitavu tehnološku revoluciju!

Zbog toga se sa pravom kaže da je Tesla izumitelj ispred svog vremena.

Ipak, Tesla je u svetu najpoznatiji po naizmeničnim polifaznim strujama (patent br. 381,968 Electro – Magnetic Motor), po visokonaponskim visokofrekventnim strujama (patent br. 568,178 Method of regulating apparatus for producing currents of high frequency) i po prenosu signala na daljinu kroz prirodnu sredinu bežičnim putem (patent br. 613,809 Method of and apparatus for controlling mechanism of moving vessels or vehicles i patent br. 645,576 System of transmission of electrical energy – daljinsko upravljanje i radio prenos).

Godine 1882. Tesla je otkrio indukcioni motor koga pokreću višefazne naizmenične struje. Ovaj motor ujedno je predstavljao i rešenje koje je omogućilo prenos električne energije na daljinu, s obzirom na mogućnost transformacije naizmeničnih struja u visoke napone, radi efikasnijeg prenosa, i niske napone za praktičnu upotrebu.
            12. oktobra 1887. godine u agenciji za patente u Njujorku prijavio je šest pronalazaka, među kojima i višefaznu naizmeničnu struju.
            Iste godine, prvi put izvodi eksperiment sa Kolumbovim jajetom ) indukcioni motor sa rotorom u obliku jajeta).
            Godine 1893. godine Tesla svojim naizmeničnim strujama osvetljava izložbu u Čikagu i konačno pobeđuje u “ratu struja” koji je vodio sa Edisonom.
            Takođe, 1893. godine izvodi javni eksperiment u Sent Luisu sa propuštanjem struje visokog napona (200 000 volti) i visoke frekvencije kroz ljudsko telo i na taj način prikazuje takozvani “skin” efekat koji proizvodi takva struja.
            Godine 1896. od ukupno 13 patenata primenjenih na prvoj hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima primenjeno je 9 Teslinih!

Zahvaljujući izumu logičkog “AND” kola koje se danas primenjuje u svim modernim udedjajima (TV, radio aparati, mobilni telefoni, računari…) Tesla je utro put novim tehnoligijama nmogo ranije nego što je svet bio tehnološki u stanju da te uredjaje proizvede.

I pored toga što je direktno uticao na progres civilizacije, nad Teslom je izvršena ogromna nepravda. Velike firme i korporacije koje su prve počele da primenjuju Teslina otkrića, u trci za profitom, izbegavale su da na svojim proizvodima i pratećoj dokumentaciji napišu ko je tvorac tehničkog rešenja pa i tehnologije izrade, u nekim slučajevima, ali su bez izuzetka opisujući nove proizvode navodili da je to rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja njihovih stručnjaka.
Tako je Teslino ime ostajalo po strani a, takođe, izostajao je i zasluženi finansijski efekat koji je od svojih izuma i njihove primene mogao i trebao da ima.

Rezultat je na kraju bio poražavajući. Tesla je svoj životni put, finansijskim merilima gledano, završio kao siromašan čovek i gotovo zaboravljen već i od svojih sunarodnika. Stoga nije čudo što ni danas veći deo populacije ne zna ko je zaslužan za to što svet uživa u mnogim blagodetima bez kojih bi život bio gotovo nezamisliv, a milioni ljudi na planeti proživeli su i žive svoje živote baš zahvaljujući Teslinim izumima.
Ovo nikako ne može da služi na čast svetu koji za sebe kaže da je civilizovan!

Translate »
TOP