Obaveštenje za javnost Beograd, Filadelfija, 12. april 2020. godine

Poštovani prijatelji i poštovaoci Nikole Tesle,
Obaveštavamo Vas da se konferencije Tesline naučne fondacije, zakazane za kraj maja i početak juna u Beogradu, odlažu do daljenjeg, i to:

  1. maja 2020. godine – Zadužbina Ilije N. Kolarca, međunarodna konferencija “Tesla po treći put u Beogradu”, i
  1. juna 2020. godine – Zadužbina Ilije N. Kolarca, međunarodni susret “Teslin narod”

Bilo je predviđeno da se na obe konferencije dodele nagrade najboljim pojedincima i organizacijama koje su u prethodnih godinu dana učinili nešto značajno u oblasti promociji Nikole Tesle i njegovog nasleđa. Teslina naučna fondacija Srbija i Tesla Science Foundation iz Filadelfije nastavljaju sa ovim programom, s tim da će predviđeni dobitnici nagrada biti intervjuisani putem platforme TeslaTalk.tv a nagrade će im biti urucene poštom.
Susret “Teslin narod” u Filadelfiji ostaje zakazan za septembar, kada će se i održati ukoliko do tada bude ponovo dozvoljeno masovno okupljanje, a ako se to ne desi, konferencija će biti održana putem TeslaTalk.tv platforme.
Teslina naučna fondacija već godinama, između ostalog, radi na poboljšanju odnosa matice i srpske dijaspore. U tom cilju smo 2014. godine u Filadelfiji organizovali manifestaciju povodom obeležavanja 200 godina od zvaničnog dolaska prvog Srbina na tle Amerike (Đorđe Ribar, eng. George Fisher).
Na inicijativu Tesline naučne fondacije Srbija i njenog tadašnjeg predsednika Marka Lopušine, organizovali smo više konferencija na temu Teslinog naroda a na inicijativu i po scenariju Nikole Lončara, osnivača i predsednika Tesla Science Foundation, reditelj Željko Mirković je snimio dokumentarni film “Teslin narod”, u kome su predstavljeni značajni Srbi koji žive i stvaraju u Americi.

Trenutno radimo na pripremanju sledećih aktivnosti:

  • Izradi i realizaciji ankete među svim pripadnicima srpskog naroda, kako u dijaspori tako i u matici, na temu poboljšanja odnosa matice i dijaspore, po osnovu čijih rezultata će biti predložen Nacionalni program svih Srba sveta
  • Formiranju komunikacionog centra, čiji zaposleni će raditi na realizaciji rezultata dobijenih po osnovu ankete o saradnji matice i dijaspore
  • Nakon dobijenih i obrađenih rezultata ankete, kreće se sa nastavkom filma “Teslin narod”, sa novim konceptom i idejom koja će nam dati uvid u probleme i moguća rešenja za pospešenje sradnje matice i dijaspore ali i naših stanovnika u svetu i građana zemalja u kojima su se naselili
  • Početkom maja krećemo sa odabirom i kvalifikacijom kandidata za dobijanje tradicionalnog priznanja Tesla Science Foundation pod nazivom “Tesla Spirit Award” na godišnjoj manifestaciji 16. januara 2021. u Njujorku
  • Ashley Redfearn Neswick, direktor za edukaciju Tesla Science Foundation  i Craig Dovidio, direktor TeslaTalk.tv platform, takođe od početka maja kreću putem ove platforme sa predstavljanjem pojedinaca i organizacija koji širom sveta rade na promociji Teslinog lika i dela
  • Osnivanju “Teslinog kluba Zemun”, čiji će osnovni cilj biti saradnja Srba širom sveta u oblasti transfera tehnologija koje mogu da nađu primenu u Srbiji. Poseban deo funkcionisanja ovog kluba će biti rad sa pronalazačima u Srbiji.

Ovom prilikom, ukazuje Nikola Lončar, pozivamo na saradnju sve dobronamerne pojedince i organizacije, da zajednički radimo na saradnji Srbije sa njenom dijasporom, jer njeni pripadnici nisu napustili svoj srpski narod i oni su sada od veće koristi nego da su ostali u svojoj matičnoj državi.
U Teslinoj naučnoj fondaciji smatramo da je veoma važno da koristimo već dobro isprobane metode, posebno sa bivšom predsednicom Irske Meri Robinson, koja je od jedne zemlje koja je bila u prilično lošem stanju, sa programom uključenja dijaspore napravila zemlju sa jednim od najvećih privrednih stopa rasta u Evropi. Sasvim suprotan primer je Jermenija, za koju se zna da ima jednu od najbogatijih dijaspora u SAD, ali koji nemaju saradnju sa svojom matičnom državom. Zato je Jermenija u položaju u kome jeste.
“Imao sam čast da lično upoznam predsednicu Irske, da prisustvujem njenim predavanjima, i uveren sam da je model saradnje sa dijasporom koji je ona primenila ostvariv i za srpsku dijasporu. Više puta sam bio uključen u sastanke jermenske dijaspore u Americi i zato pokušavam da primenim ono najbolje iz oba iskustva” zaključuje Lončar.

About the author: Teslina naučna fondacija Srbija