PLANIRANE AKTIVNOSTI

ARHIVA AKTIVNOSTIAKTIVNOSTI


Nagrada za knjigu godine

Knjiga godine


TESLA- PAST PRESENT FUTURE

Tesla Science Foundation (Teslasciencefoundation.org) je osnovana 10. jula 2004.godine pod imenom "Nikola Tesla Inventors Club”, u Srpskoj Crkvi, u Filadefiji. Klub je privukao veliki broj ljudi, a predanim radom osnivača 2010.godine dobija status neprofitne organizacije “Tesla Science Foundation”. Naša misija ostaje ista: promocija života i dela Nikole Tesle.

2013. godine smo osnovali “Teslinu naučnu fondaciju Srbija” i te dve sestrinske organziacije imaju zadatak da blisko sarađuju.

Biti uspešan nije lako, ali bez obzira na sva iskušenja, na svu uloženu energiju, danas se možemo pohvaliti da smo imali preko 200 susreta, predavanja, konferencija i drugih dešavanja (meetup.com).

Pre više od četiri godine na sastanku sa tadašnjim direktorom Tesla muzeja, Vladimirom Jelenkovićem, dogovorili smo se da svaka završena publikacija bude proverena od strane Tesla muzeja i data saglasnost.

Prvo smo otkupili putujuću izložbu od Tesla muzeja i dopunili je sa potrebnom opremom, kako bi je što više približili američkoj deci. Brajan (yetzerstudio.com) je napravio interaktivne postere, koji su izazvali odušebljenje kod dece. Dok su se igrali sa svojim pametnim telefonima, učili su kako rade Teslini patenti. Art Institut je uradio propagandne filmove.

Jedna učiteljica, iz škole u Tacony, dala je predlog da pre nego što mi dođemo u školu sa našom opremom i u belim mantilima, deca naprave svoju malu pozorišnu predstavu. Podstaklo me pismo direktorke Tacony Academy Charter School Ashley Redfearn. Najvažnije je bilo da deca dobiju prave informacije, razumljive i slikovite, i napravili smo prvi school assembly

Čak i sa malim pripremama, dečije interesovanje je bilo ogromno, ali to nam je dalo do znanja da sve što radimo mora biti provereno i tačno.

Ideja je divna, trebao nam je scenario. Znao sam šta treba i šta deca žele, ali nisam imao iskustva u pisanju scenarija, pa sam u pomoć pozvao književnicu Gordanu Pavlović. Na osnovu mog materijala i informacija, ona je obrađivala i bogatila tekst. Zajedno smo uspeli da napišemo dramu “Tesla juče, danas, sutra”, na srpskom i engleskom jeziku.

Pred nama je iskrsao novi problem: ne postoji prava literatura za nastavnike, jer svako je pisao šta je stigao i mnoge informacija su netačne. Knjige koje su izuzetno dobre su suviše teške za đake i njihove nastavnike. Ponovo sam ušao u veliki problem. Odabrao sam Milovana Matića, koji je napisao 12 knjiga o Nikoli Tesli. Proveli smo neko vreme zajedno i konceptirali kako knjiga treba da izgeda za US market.

Da je rad neprekidan pokazuje i to da smo da sada smo podelili 9 Tesla bista i svake godine dajemo jednoj organziaciji Tesla reljef i mnogo drugih poklona. Te biste su večite i ostaće uvek kao značajan deo TSF i saradnje sa tim institucijama, ali i tu postoji organičenje. Postavlja se pitanje koliko je to osoba koji će da nauče nešto od toga, a investicja je prilično ozbilja.

Ogromno interesovanje je pobudila ideja TeslaTalk.TV. To je digitalna platfoma koja bi imala nekoliko različitih kanala:

 • Teslino detinjstvo
 • Teslin život
 • Teslini patenti
 • Duhovni život Nikole Tesle

TESLIN NAROD, projekat koji ima zadatak sa umrežavanja Teslinog naroda po celom svetu.

Napravio sam dva Tesla Talk studija i Tesla lab: jedan u Narberth predgrađu, Filadefije, a drugi u Zemunu, Beograd, Srbija. To je veliki projekat, koji zahteva objedinjavanje.

Većinu svih dosadašnjih radova, knjige i skripte, smo finansirali moja porodica i ja. Da, bilo je dosta volontera koji su pomagali svojim radom, ali uvek je nedostajao novac. Jedan manji deo smo dobijali kao donacije, ali ni blizu dovoljno.

Da bi naša organziacija živela tražimo način da svi koji rade budu plaćeni i za to predlažemo izradu studije i tačno definisanje prioriteta, kako bi ulazak u dalji rad bio bez promašaja.

 1. TeslaTalk.TV
 2. School assembly programs
 3. Tesla putujuća izložba
 4. Tesla past, present, future - drama
 5. Knjiga za nastavnike "Tesla past, present, future"
 6. Vise nivoa powerpoint prezentacija " Tesla past, present, future"
 7. Film “Tesla past, present, future”
 8. Tesla električni autobus
 9. Tesla lab
 10. Tesla letnji kamp za decu i odrasle
 11. Teslin Narod (Umrežavanje Teslinaog naroda )
 12. Putevima Tesle kroz NY Aplokacija za telefon

Naša misija će i dalje ostati ista: promovisaćemo pojedince koji nemaju upliv u velike finasije. Verujem da ideja dolazi od pojedinaca, a ne naučnih institucija i osoba koje rade u njima. Razvijaćemo kod najmlađih inovativni duh i pozitvno razmišljanje. Naš život na planeti biće mnogo bolji, ako idemo TESLINIM PUTEM. Tesla nam je ostavio mnogo rešenja, neke potpuno završene, a na nekima treba raditi.

Razvojem kreativnog duha kod mladih i pozitivnog razmišljanja i Teslin san će biti ostvaren. Lepim ćemo proterati ružno na opšte zdovoljstvo svih nas.TESLINA NAUČNA FONDACIJA I NAŠA MISIJA OBJAŠNJENJE

Naš glavni zadatak je promocija Tesle, njegovog života i njegovog dela. Za mnoge od nas je posebno interesantan duhovi život velikog naučnika, njegova filozofija življnenja i pogled na lepu i pozitivnu budućnost.

Tesla je godinama bio sakrivan i ignorisan, posebno od naučnih institucija kojima je bio osnovni zadatak da prikažu istinu, a ne laži. Veliki broj “naučnika”, da bi sačuvali svoje pozicije, jednostavno su se uklapali u sistem, kao što i danas rade. To možemo potvrditi sa situacijom da u FDA (Food and Drug Administration (FDA) gde radi ogroman broj naučnika koji dozvoljavaju da prođe masa proizvoda, koji ne samo da nisu dobri, nego su štetni po ljudsko zdravlje i izazivaju razne bolesti. Ogroman kapital koji stoji iza FDA i korporacija koje proizvode “smrt”, sve to uspevaju da sklone od očiju javnosti, a “naučnici” koji imaju strah za svoju karijeru ĆUTE.

Ovde smo uzeli kao primer FDA, jer je najlakše da se razume za sve nas, zato što smo svakodnevno u kontaktu sa hranom, koju bi trebalo najblaže rečeno zabraniti, a korporacijama koje su trovale narod decenijama oduzeti kapital, prebaciti u obrazovanje i lečenje osoba koje su dobile bolest od njihovih proizvoda.

Hrana koja se prodaje posebno US proizvodnje meso puno je hormona, fabrikovana hrana sa atraktivnim izgledom puna sećera i farbe, koja posebno oštećuje decu, izazivajući dijabetes, koji je u drastičnom porastu. Mnogo još toga dolazi iz naučnih krugova, što je apsolutno neprihatljivo za javnost, koja najčešće nije upućena u istinu.

Mnogi, kako ih zovu “garage scientist”, su ospravan baš iz tih istih krugova, znam jer sam svedok mnogih priča.

Kad je po svim sredsvima javnog informisanja MIT “pronašao” bežični način punjenja mobilnog telefona, tada je u CA jedan od naših članova pokretao motor od 300W na daljini od 15 fita.

MALVERN PA PUNJAČ ZA AUTO BEŽIČNI, koji je bežično punio automobile, za uslov je tražio samo da auto bude iznad Sistema za punjenje.

OGROMNI FONDOVI ZA LABS I UNIVERZITI su bukvalno RASIPANJE NOVCA, bez da se skoro nikakva pomoć ne daje “garage scientist”.

Ličnog sam ubeđenja da se osobe rađaju sa talentom, koji se kasnije nadgrađuje i da ideja-vizija skoro uvek dolazi od pojedinca, a ne iz velikih labaratorija. Praćenje tih “garage scientist” i talentovanih pojedinaca od velikih institucija, je uobičajena praksa ne samo u US, nego po celom svetu. Veliki broj tih talentovanih osoba dobija studentske vize, ako su stranci da studiraju u US i velike korporacije im prave zelene karte. Naravno da su pod svim tim uslovima vezani i da skoro uvek rade za interes korporacije, bez da podržavaju svoju svetu dužnost NAUČNIKA i govore istinu.

Poverenje u naučne institucije je izgubljeno. Rešenje jeste da se više sredstava izdvaja za privatna lica i pojedince, kao i da se napravi zaštita ideja koje kasnije velike labaratorije pripisuju sebi, zato što su nadgradili ideje ili dobili sredstva od države i korporacija za njihovu razradu.

Nikako i ni pod kojim uslovima nećemo biti deo, niti podržati institucije koje zloupotrebljavaju kreative i vizionare.


ПЛАТФОРМА ТЕСЛИН НАРОД

Мотивација за израду комплексног и амбициозног пројекта Теслин народ пронађена је услед идентификовања бројних проблема са којима се сурећу наши људи из дијаспоре и проналаска одговора на важна питања која се генерално тичу нашег народа у матици и дијаспори.

Колико Срба има у свету? Колики је број успешних Срба у свету? У чему су Срби добри и због чега су признати у зајeдницама у којима живе? Ко су ти успешни Срби у свету? Да ли су и на који начин су повезани? Знају ли једни за друге? Познају ли се и препознају ли се? Знају ли Срби да су Срби? Негују ли српске обичаје? Да ли знају и чувају српску традицију?

Платформа Теслин народ представља општи термин за обједињавање скупа сервиса, алата и софтверских производа који ће бити израђени од стране Теслине научне фондације са седиштем у Филаделфији, а биће омогућена подршка независним програмерима који могу правити сопствене апликације и сервисе који имају приступ подацима Платформе Теслин народ. Платформа ће понудити скуп програмских интерфејса и алата који ће омогућити независним програмерима угодан рад. У првој фази била би подржана верзија на српском и енглеском језику, а касније и на другим језицима.

Платформа Теслин народ представља логично решење поменутих проблема и давање одговора на постављена питања на тај начин што ће на оригиналан и интересантан начин омогућити контакт између наших људи у дијаспори и дијаспоре са матицом. Платформа треба да представља моћан двосмеран комуникациони канал између дијаспоре и матице путем кога би се боље чули и разумели, долазили консензусом до конструктивних идеја и реализације истих, бржих, поузданијих и квалитетнијих решења текућих проблемa, како у дијаспори тако и у матици.

Платформа Теслин народ би путем квалитетних и афирмативних есеја о истакнутим и важним представницима Срба и пријатеља српскога народа у дијаспори, докуметарним видео материјалима и другим мултимедијалним садржајима представила истините чињенице о дометима српске интелигенције у дијаспори и њеног утицаја на глобано друштво. Акценат би био стављен на информисање народа у Србији о његовој историјској улози у САД и свету, важној историјској сарадњи између Србије и САД, као и Србије и света. Приказивањем таквих информација треба информисати Србе и интернационалну јавност о квалитету српског народа и његовом потенцијалу, учинити поносном нашу дијаспору на српско порекло и припадност америчком друштву или земљама у којима живе и чијој изградњи учествују, и мотивисати је на узимање спрског држављанства.

Платформа Теслин народ представља вредну ризницу, која је од изузетног значаја за Србе због аутентичних података о значајним личностима, и спречава да њихова дела оду у заборав.


NOVI PROJEKTI

 • Predstavljanje Digitalne platforme Tesline naučne fondacije
 • Centar za komunikacije Teslatalk.TV
 • Tesla kroz umetnost i muziku
 • Tesla kroz edukativni proces
 • TESLIN EDUKATIVNI ELEKTRIČNI AUTOBUS

Teslina naučna fondacija je prepoznala potrebu da podstakne mlade ljude da “razmišljaju izvan kutije” tj. da u svom istraživačkom radu idu izvan granica zvanične nauke. Iz tog razloga jedan od osnovnih ciljeva Tesline naučne fondacije je da se priča o Tesli i njegovom načinu rada i životnoj filozofiji uvede u obrazovni sistem Amerike, Srbije i ostalih zemalja širom sveta.

Naša misija u tom smislu je da svako dete i mladu osobu ohrabrimo, inspirišemo i motivišemo da sanjaju, promišljaju i pronalaze inovacije koje će biti od koristi celokupnom čovečanstvu.

Ne postoji bolji način da se predstavi koncept svima dostupne energije i njene održivosti u vremenu i prostoru, nego da se praktično isproba ono na čemu je Tesla radio i o čemu je govorio, a što Teslina naučna fondacija želi da proširi širom zemaljske kugle. Oprema i provereni predavači će autobusom na električni pogon doći do svake zaineteresovane škole i učenicima i nastavnicima pružiti jedinstvenu priliku da vide i isprobaju ono o čemu su učili u knjigama ili putem Interneta.

“TESLA JUČE, DANAS, SUTRA”

Osmišljena da posetioce provede kroz uzbudljiv svet Tesle i njegovih pronalazaka, ova izložba će obići sve vodeće edukativne i naučne centre širom Amerike. Priča počinje 10. jula 1856. godine u ličkom selu Smiljanu rođenjem Nikole u porodici Tesla i segment Tesla- Prošlost nas vodi kroz Teslin život do trenutka njegove smrti u Njujorku 7. januara 1943. godine. Tesline inovacije koje danas igraju bitnu ulogu u našim životima prepoznaćete u delu izložbe pod nazivom Tesla- Sadašnjost. Kako bi svet izgledao danas da su u potpunosti realizovani sve Tesline ideje i zamisli prikazuje deo Tesla-Budućnost.

Prvi segment Tesla- Prošlost uključuje arhivski materijal iz Teslinog nasleđa i hronološki predstavlja Teslin život i rad. Ovaj materijal je sačuvan u Registru svetskog pamćenja osnovanom od strane organizacije UNESKO 1992. godine sa ciljem da se na dobrobit celokupnog čovečanstva od zaborava sačuva svetsko dokumentaciono nasleđe.

Drugi segment Tesla- Sadašnjost će predstaviti jedno zadivljujuće iskustvo - interakciju grafičkog, audio i drugih čulnih utisaka u realnom okruženju, projekat koji je razvio Jetzer (Yetzer) studio u čast Nikole Tesle. Posetioci izložbe će moći da koriste besplatnu aplikaciju za smartfone i tablete, koja omogućava posmatranje postera sa kojih se prenose interaktivne 3D animacije i video zapisi: Vrtloga, Teslinog kalema i Vordenklif (Wardenclyffe) kule. Blisko sarađujući sa Geri Petersonom (Gary Peterson), stručnjakom za Tesline kalemove, napravljena je matematički tačna 3D animacija koja korak po korak objašnjava ovaj model kalema. Dr Ljubo Vujović, osnivač Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka, je dao svoj doprinos izložbi ustupanjem dokumentarnog filma “Nikola Tesla: Genije koji je osvetlio svet”, koji se takođe može videti preko aplikacije Jetzer studija..

Treći segment Tesla- Budućnost predstavlja najkreativnije predstave budućnost čovečanstva kakvu ju je Tesla video u svojim vizijama – budućnost svima dostupne i održive energije i slobodne komunikacije. Radovi koji će biti nagrađeni na Tesla- Budućnost takmičenju za one koji su najbolje primenili Tesline pronalaske u oblasti nauke, medicine, poslovanja, tehnologije i umetnosti.


Dragi Tesla entuziasti i pripadnici Teslinog naroda,

Vreme je da napravimo sledeći korak u radu i organizaciji Tesline naučne fondacije, koja je zbog velikog interesovanja za Teslu izrasla u jednu ozbiljnu internacionalnu organizaciju. U jednu od najaktivnijih Tesla grupa na svetu. Javljaju nam se Tesla entuzizasti iz celog sveta koji žele da otvore svoj lokalni Tesla klub i od nas očekuju program i umrežavanje u naš sistem. Da bismo to ostvarili, krenuli smo u realizaciju projekta TeslaTalk.TV i formiranje mreže Teslinog naroda.

Naši prvi susreti su održavani po bibliotekama, naucnim institucijama, muzejima, školama, fakultetima (to ćemo i dalje nastaviti) ali je neophodno da imamo prostore posebnih Tesla klubova (Tesla Clubs). Predvideli smo da se na jednom mestu nalaze knjizara, art galerija, izložbeni prostor Teslinih eksponata i studio u kome bi se odrzavali vebinari, sastanci, predavanja ali i mesto za upoznavanje i razmenu ideja članova Teslinog naroda. Klubovi bi na taj način privlačili sve veći broj članova i time bi ostvaren značajan deo naše misije. Preko TeslaTalk.TV komunikacionog centra ce biti povezani svi “Teslolozi” sveta (trenutno ih u bazi imamo 12.000+) i svaki Tesla Club ce linkom takodje biti povezan sa nama.

Verujem da bismo na taj nacin stvorili dovoljno kapitala za samoizdrzavanje, sto bi nam omogucilo da se bavimo i novim projektima: stampanjem i objavljivanjem knjiga, snimanjem dokumentarnih filmova, finansiranjem manjih patentnih projekata, stipendiranjem troskova za ucesce na naucnim konferencijama i dr. Otvoreni smo i za sve vaše predloge i u tom smislu Vas pozivamo na saradnju.

Tu je i naša stalna putujuća izlozba “Tesla: juče, danas, sutra” za koju smo prikupili veliki broj eksponata a pripremamo i deo koji će u 3D formatu pokazati kako bi svet izgledao kada bi se primenile sve Tesline ideje i pronalasci. Osnovni cilj izložbe je da motiviše posetioce da razmišljaju o načinima na kojima bi život na Zemlji mogao da bude lepši i bolji. Mislimo da je to ostvarivo ako bi se svi više posvetili realizaciji Teslinih zamisli.

Nedavno smo otvorili Lab i studio u Beogradu i time uspostavili još čvršću vezu sa maticom, u kojoj se verovatno nalazi najveći broj Teslologa na svetu. Nastavljamo saradnju sa Muzejom Nikole Tesle u Beogradu ali i sa svim drugim entuzijastima koji proučavaju i promovišu Teslu u gradovima širom Srbije. Beograd i Jagodina ce ubuduće biti centri za odrzavanje "Teslinih dana" a Teslina naucna fondacija SAD i njen ogranak u Srbiji ce zajedno organizovati rad, kako u Srbiji tako i u svetu. Naš TeslaTalk.TV studio i Lab u Filadefiji-Narberth PA je do sada najveći investicioni projekat TSF i nadam se da će on doneti željene rezultate svima nama koji radimo zajedno. Pozivamo Vas da date predloge za intervjue sa ljudima koji se bave različitim oblastima Teslinog rada ali i sa značajnim pripadnicima Teslinog naroda. Svi mi smo Teslin narod.

Vec duze vreme radimo sa školom u Filadefiji na eksperimentalnom programu “Uvodjenja Tesle u skolski system” a u tome nam se priključila i škola Nikola Tesla iz Jagodine.To je verovantni najznačajniji program na kom radimo i koji ce pomoci da Tesla definitivno zauzme svoje mesto koje mu pripada. Kako u US, tako i po svetu.

Vise puta godišnje dodeljujemo priznanja pojedincima i institucujama koji su uradili nešto značajno na planu promocije lika i dela Nikole Tesle. Priznanja/nagrade (Tesla medalje, medalje Teslin narod, Teslina mini bista, Tesla Spirit Award u nekoliko nivoa i velika Teslina bista) su u sedam nivoa znacaja, već prema veličini dela koje je urađeno. Do sada smo ih dodelili svima za koje smo znali a od Vas ocekujemo predloge za nove dobitnike.

Nasa želja je da uzmete učesce u radu jednog od naših centara kao i u nekom od naših projekata. Sve Vas koji još niste pristupili platformi http://www.meetup.com/ntesla-38 pozivamo da to uradite u narednom period, kako bismo sto lakše mogli da komuniciramo.

želim Vam svima srećnu Novu 2017. (ali i sve naredne godine). Sa Teslom u nove pobede i u bolji život.

Nase programe možete pratititi na:


Naše aktivnosti tokom 2017...


Izveštaj o realizovanim aktivnostima tokom manifestacije „Teslin narod 2017“


Teslina naučna fondacija SAD i njen ogranak u Srbiji organizovali su i ovog jula niz događaja kojima je obeležen datum Teslinog rođendana (9/10. jul) spojivši Teslu, njegov rad, umetnost, tehnologiju, nauku, obrazovanje, medije...


U periodu od 6-14. jula 2017. predstavnici „Tesline naučne fondacije“ i njihovi prijatelji obavili su pritom i niz razgovora sa značajnim i uticajnim ljudima iz sveta nauke, kulture, diplomatije, obrazovanja na kojima je iskazana sveopšta saglasnost da Nikola Tesla zaslužuje mnogo značajnije mesto kako u sećanju svog srpskog naroa tako i međunarodne javnosti. I među onima koji već dosta toga znaju o njemu, i među onima koji imaju samo osnovne informacije ali i među svima ostalima jer svako od nas na ovoj planeti je barem jednom koristio neko dostignuće koje se zasniva na Teslinim pronalascima (naizmenična struja, mobilni aparati, uređaji za daljinsko iupravljanje itd).


No, krenimo redom:

 1. 6. jul 2017. „Dan dijaspore 2017“
 2. 7-14. jul 2017. Izložba „Art to Science – Science to art“
 3. 8. jul 2017. Prijem kod srpske kraljevske porodice
 4. 10. jul 2017. „Teslino veče – Susret Teslinog naroda“

Izložba i predavanje "Tesla, Pupin, Milanković"
Rodna kuća Milutina Milankovića, Dalj

TESLINA NAUČNA FONDACIJA SRBIJA iz Beograda - Zemuna, u saradnji sa domaćinom, Kulturnim i naučnim centrom "Milutin Milanković", iz Dalja, Obrazovno-naučnim društvom "Mihajlo Pupin" iz Beograda, organizovale su izložbu i predavanje "Tesla, Pupin, Milanković" 07. decembra 2016, od 18:00 časova, u Dalju, u rodnoj kući Milutina Milankovića.

“Pupin, Tesla i Milanković - mogu li zajedno, na istom mestu i u istom trenutku? Ta velika trojica svetskih naučnika i izumitelja učinili su da decenije njihovog rada budu zlatne decenije umnosti ovdašnjih ljudi. Sa njima se naša sredina pokazala svetu u najboljem izdanju, a pokazuje se i danas kroz proučavanje njihove naučne ostavštine i nastojanje da im se što više ljudi što više približi. Šta im je bilo zajedničko? Da li samo nauka i poreklo ili i nešto drugo?”

Planeta
Magazin za nauku, istraživanja i otkrića
Broj 76 // januar – februar 2017.
MANIFESTACIJА "TESLIN NAROD 2016" Beograd


TESLINA NAUČNA FONDACIJA SRBIJA, u saradnji sa Teslinom naučnom fondacijom SAD (Tesla Science Foundation, Philadelphia) 4-17. jula 2016. godine, u Beogradu, povodom 160 godina od rođenja našeg naučnog velikana, Nikole Tesle, organizovale su niz kulturno-obrazovnih i
naučno-stručnih događaja kojima se obeležio ovaj jubilej u okviru MANIFESTACIJE "TESLIN NAROD 2016" Beograd„Takmičenje o poznavanju lika i dela Nikole Tesle“ Beograd 2016.

TESLINA NAUČNA FONDACIJA SRBIJA (TNFS), u jubilarnoj 160. godini od rođenja Nikole Tesle, pokrenula je aktivnost takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji, koje u svom nazivu nose ime Nikole Tesle, i to kroz projekat „Takmičenje o poznavanju lika i dela Nikole Tesle“.

Kratak opis takmičenja učenika osnovnih i srednjihškola

1. Cilj (pilot projekta) takmičenja: Omasovljenje izučavanja lika i dela Nikole Tesle kod mlađe populacije i uvođenje izučavanja u redovnu školsku nastavu
2. Karakter manifestacije: takmičarsko - edukativni
3. Metod: testiranje i slobodan izbor radova prema ličnom afinitetu
4. Vreme i mesto takmičenja: januar - juni 2016, u školama i na Univerzitetu Singidunum
5. Organizator: Teslina naučna fondacija Srbija

U Srbiji postoji četrnaest osnovnih škola sa imenom Nikole Tesle i osamnaest srednjih škola.

Učešće na takmičenju prihvatilo je jedanaest osnovnih i petnaest srednjih škola.

Za pobednike bile su predviđene prigodne nagrade, a proglašenje pobednika održano je na centralnoj proslavi u Beogradu u povodu 160. godišnjice Teslinog rođenja.Poseta Kosova i Metohije

Delegacija sestrinskih organizacija, Tesline naučne fondacije Srbije i Tesline naučne fondacije SAD (Tesla Science Foundation, Philadelphia, USA), 27. i 28. juna 2016. godine boravila je u Južnoj srpskoj pokrajini, na Kosovu i Metohiji, prilikom koje je ispred Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici svečano otkrivena bista Nikole Tesle, koju je darovala Teslina naučna fondacija SAD. Domaćin posete bio je dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Nebojša Arsić, rektor Univerziteta, prof. dr Srećko Milačić, kao i brojni studenti i profesori ovog univerziteta.
            Delegaciju su činili: Zvezdana Stojanović Skat, generalni sekretar Tesline naučne fondacije, iz Filadelfije, SAD, Nenad Portić, predsednik Tesline naučne fondacije Srbije i Branislav Juranović, član Upravnog odbora Tesline naučne fondacije Srbije, iz Beograda-Zemuna, Srbija.

            Tom prilikom delegacija je posetila memorijalni kompleks “Gazimestan”, tj. Spomenik kosovskim junacima, a potom, delegacija je prisustvovala i svečanosti povodom otkrivanja spomenika knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici. U povratku posećen je i srednjovekovni manastir Banjska.MANIFESTACIJА „TESLIN NAROD“ 2015. Beograd

Teslina naučna fondacija Srbija i Tesla Science Foundation, Filadelfija, SAD 1. i 2. juna 2015. godine, organizovale su  manifestaciju „Teslin narod“, a  povodom obeležavanja godišnjice datuma jedinog boravka našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle u Beogradu 1892. godine.